Vedi Napoli e poi muori – dar pentru tine călătorule înseamnă să îl vezi și să îți bucure inima

Cel mai mare oraş din sudul Italiei este o aglomerare urbană haotică şi fascinantă, în care bogăţia şi sărăcia, luxul şi modestia, fericirea şi tristeţea se împletesc. Din 1995, Napoli se afla pe lista patrimoniulu cultural mondial al UNESCO, fiind si un oras important pentru Italia. Orasul este situat la jumatatea distantei dintre Vezuviu si zona vulcanica Campi Flegrei.

Fondat de greci acum două mii opt sute de ani, este unul dintre cele mai vechi centre urbane locuite neîntrerupt. Frumuseţea locurilor, blândeţea climei, creativitatea şi exuberanţa locuitorilor l-au făcut să fie râvnit de toţi. A fost stăpânit de etrusci, romani, bizantini, normanzi, spanioli şi francezi. Este locul despre care se spune că, după ce l-ai văzut, poţi muri. E Napoli.

Vedi Napoli e poi muori, sintagmă ce îi aparține lui Goethe care a locuit doi ani in Napoli și care a rămas influențat de căldura și frumusețea napoletană pentru tot restul vieții.

Napoli tur complet

În prima mea seară în oraşul din sudul Italiei am trecut prin vechiul centru, furnicar de oameni zgomotoşi ieşiţi la plimbare sau la cumpărături. Am văzut şiruri lungi de magazine cu vânzători invitându-şi clienţii din uşă. Străzile din centru, pavate cu dale de bazalt provenit de pe muntele Vezuviu, flancate de palmieri şi cu clădiri somptuoase cu porţi masive, erau pline de maşini parcate (neregulamentar) pe două rânduri, în ciuda circulaţiei frenetice.

Napolitanii n-au decât maşini de mici dimensiuni – maşini mari n-am văzut decât la ţară. Dar şi aşa se descurcă greu în aglomeraţia năucitoare. Cei care se grăbesc merg mai degrabă pe motociclete şi scutere, uneori şi câte patru pe un scuter.Am ajuns apoi în zona pietonală de la mare, unde cuplurile de îndrăgostiţi se îmbrăţişau la lumina Lunii fără să se sinchisească de oamenii care se plimbau în jurul lor.

Obiective turistice

Muzeul National de Arheologie
Muzeul gazduieste una dintre cele mai rare si mai frumoase colectii de artefacte greco-romane din lume. Ca să nu ajungi acolo și să ai surpriza neplăcută de a nu putea vizita complexul arheologic, vă recomand să achiziționați online atat vizitarea muzeului cat si un tur complet de oraș.

Vă spun că face toți banii cum am zice noi, pentru că este aproape imposibil să cuprinzi toate frumusețile și curiozitățile napoletane într-un timp scurt, dar varianta turului ghidat care cuprinde și complexul arheologic este cea mai bună variantă. Dacă ați pregătit excursia dați click pe imagine și faceți rezervările așa cum doriți, ori complete, ori doar pe anumite obiective turistice.

Capela Sansevero
Capela este construita intr-un stil baroc unic si adaposteste impresionanta sculptura a lui Giuseppe Sanmartino, “Cristo Velato”, care ilustreaza, intr-un mod realistic, corpul lui Hristos acoperit de un voal.

Manastirea si Muzeul San Martino
Fost complex manastiresc si actual muzeu, edificiul impresioneaza prin arhitectura definita prin sculpturi, mozaicuri, marmura si picturi. Dateaza din anul 1325.

Castelul Sant Elmo
Desi in trecut a fost o cetate medievala, castelul atrage in continuare multi vizitatori datorita expozitiilor de arta si a muzeului care se afla in interiorul lui. Este situat pe un deal de unde privelistea asupra orasului este deosebita.

Parcul Villa Comunale
Parcul este construit inca din 1780 si a devenit cel mai important parc al regiunii. La inceputuri avea acces in gradini doar familia regala.

Cel mai important suvenir

Strazile din Napoli sunt pline de buticuri ce vand masti care mai de care, fie ca sunt pictate manual sau ilustreaza diferite personaje, rele sau bune. Mastile sunt elegante si pot fi din diferite materiale.

Cum se ajunge in port

Portul din Napoli este unul dintre cele mai mari porturi la Marea Mediterana. Pentru a ajunge din aeroportul din oras pana in port aveti doua optiuni: taxi sau autobuz. Autobuzul pleaca din 20 in 20 de minute, iar un bilet costa 3 euro, in timp ce o cursa cu un taxi va costa in jur de 19 euro. Aeroportul este foarte apropiat de centrul orasului, iar din aeroport pana in port este o distanta de 15 minute de mers cu masina.

Atasam o harta cu principalul traseu al bus-ului Hop on Hop off dar si cu atractiile turistice pe care este bine sa le cunoasteti dinainte. La un simplu click pe harta veti gasi toate oportunitatile, avantajele, atractiile din Napoli si din apropiere.

Nu rata aceste povești, secrete și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *