Turismul  montan și sportul  unite pentru durabilitate și incluziune

Cea de-a doua ediție a Congresului Mondial de Turism Sportiv (WSTC), organizată de UNWTO, guvernul Croației prin Ministerul Turismului și Sportului și Comitetul Național Croat de Turism, membru afiliat, a reunit  zilele acestea experți și lideri din toate sectoarele sportive și turistice, alături de reprezentanți ai destinațiilor și afacerilor.

Congresul s-a concentrat pe probleme cheie precum impactul economic al turismului sportiv și contribuția acestuia la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD). Turismul montan reprezintă între 9 și 16% din sosirile de turiști internaționali la nivel mondial, traducându-se în 195 până la 375 de milioane de turiști doar pentru 2019. Cu toate acestea, deficitul de date interne legate de turismul montan face dificilă sau chiar imposibilă evaluarea impactului economic, social și de mediu al acestui segment important.  Cu datele potrivite, putem controla mai bine dispersarea fluxurilor de vizitatori, putem sprijini planificarea adecvată, îmbunătățim cunoștințele despre tiparele vizitatorilor, putem construi produse durabile în conformitate cu nevoile consumatorilor și putem crea politici adecvate care să favorizeze dezvoltarea durabilă și să ne asigurăm că din activitățile turistice, beneficiază  și comunitățile  locale.

Secretarul general al UNWTO, Zurab Pololikashvili, a trasmis :  „Turismul sportiv joacă un rol cheie în stimularea creșterii economice și a dezvoltării sociale în multe destinații. Acesta creează locuri de muncă și sprijină afacerile atât în ​​orașe, cât și în comunitățile rurale. Pentru a-și maximiza potențialul, sectorul public și privat. actorii trebuie să colaboreze și aici intervine UNWTO”.

Munții găzduiesc aproximativ 1,1 miliarde de oameni, unii dintre ei printre cei mai săraci și mai izolați din lume. În același timp, munții atrag de mult turiști interesați de natură și de destinații în aer liber și de activități în aer liber, cum ar fi mersul pe jos, alpinismul și sporturile de iarnă. De asemenea, atrag vizitatori cu biodiversitatea lor bogată și culturile locale vibrante. Cu toate acestea, în 2019, cel mai recent an pentru care sunt disponibile cifre, cele mai muntoase 10 țări (în ceea ce privește înălțimea medie deasupra nivelului mării) au primit doar 8% din sosirile de turiști internaționali la nivel mondial. Gestionat durabil, turismul montan are potențialul de a crește veniturile comunităților locale și de a ajuta la conservarea resurselor naturale și a culturii acestora. Și, potrivit FAO, UNWTO și MP, măsurarea volumului de vizitatori în munți,  reprezintă primul pas vital către deblocarea potențialului sectorului.

 

Nu rata aceste povești, secrete și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *