Top 5 cele mai frumoase insule din Europa și printre cele mai vizitate destinații din lume

Am ajuns la categoria Top 5 cele mai frumoase insule din Europa. Studiul atașat la finalul articolului pe surse și bibliografie dovedește că din toate punctele de vedere, aceste destinații nu trebuie ratate de către iubitorii de călătorii.

Locul 5 – Tenerife

Top 5 cele mai frumoase insule din Europa

Tenerife este cea mai mare dintre Insulele Canare, o insulă cosmopolită cu o frumusețe naturală impresionantă. Cu vreme minunată pe tot parcursul anului, Tenerife este o destinație de top pentru vacanța de vară. Tenerife, o insulă de origine vulcanică, este o destinație de neuitat pentru iubitorii de natură și mare. Este situat în partea de vest a complexului Insulelor Canare, între Gran Canaria și La Gomera. Datorită poziției sale pe coasta de vest a Africii, clima din Tenerife este blândă, cu temperaturi calde pe tot parcursul anului. Din acest motiv, este adesea numită „Insula Primăverii Eterne”.

Vacanțele în Tenerife încep de obicei de la capitala sa impresionantă, Santa Cruz. Situat în partea de nord-est a insulei, orașul Santa Cruz de Tenerife este un frumos oraș de coastă și un port important. Cu siguranță ar trebui să vă plimbați în jurul centrului istoric, chiar deasupra nivelului mării și să vă bucurați de arhitectura sa unică. Vizitați catedrala Santa Cruz din secolul al XVI-lea (Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción), iconicul Auditorio de Tenerife (proiectat de celebrul arhitect Santiago Calatrava), grădina botanică din Palmetum, farul Farola del Mar, precum și Tenerife muzeu de artă contemporană, Espacio de las Artes (TEA).

Tenerife – Insula Primăverii Eterne

 

Tenerife este renumită pentru multitudinea de activități pe care le puteți desfășura aici, de la sporturi nautice până la drumeții prin Parcul Național Teide. Peisajul natural de aici este deosebit, datorită celui mai înalt munte din Spania, muntele Teide, de unde turiștii pot admira priveliștea oferită de vulcanii de pe insulă.

Powered by GetYourGuide

 

Tenerife este cea mai aglomerată dintre insulele Canare, cu o viață activă și plaje care se întind pe zeci de km. Asigurați-vă că explorați peștera piraților Poris de Candelaria și mergeți cu telecabina până la vulcanul activ în timp ce sunteți acolo.

Locul 4 – Ibiza

Top 5 cele mai frumoase insule din Europa
Ibiza – Top 5 cele mai frumoase insule din Europa

Ibiza este o insulă din arhipelagul Baleare, situată în vestul Mării Mediterane, care aparține Spaniei. Capitala insulei este orașul Ibiza. În catalană, limba locală, insula și capitala ei se numesc Eivissa. Insula face parte din patrimoniul UNESCO, fiind remarcată pentru biodiversitate și cultură. Este a treia insulă ca mărime din arhipelagul Baleare, iar împreună cu insula Formentera alcătuiește grupa Insulelor Pitiuse sau „Insulele pinilor”. Este numită și „Insula Albă” pentru arhitectura sa.

 

Ibiza are două parcuri naționale de interes ecologic deosebit și frumusețe naturală: Parcul Național ses Salinas și rezervația naturală es Vedrà, es Vedranell și insulele mici din vestul Ibiza. Parcul Național Ses Salinas constă dintr-o zonă situată între sudul insulei Ibiza și nordul Formentera. O mare varietate de caracteristici naturale diferite pot fi găsite, de la lacuri sărate și plaje până la corzi lunare cu copaci fantomă vechi de secole, stânci și litoral stâncos.

Ibiza se află în Patrimoniul Mondial UNESCO

Formentera împreună cu insula Ibiza, fac parte din insulele Pituitare. Insula are o lungime de 19 kilometri și este situată în Marea Mediterană, foarte aproape de Ibiza. Localitățile mai importante de pe insul Formentera sunt Sant Francesc Xavier, Sant Ferran de ses Roques, El Pilar de la Mola și La Savina. De pe insula Ibiza se poate ajunge aici numai cu vaporul.

Powered by GetYourGuide

 

Deși este adesea numită “bijuterie ascunsă”, această insulă din Baleare este populară încă din anii ’60. În trecut era o atracție pentru artiști precum muzicieni, scriitori și actori. Așa că dacă vă aflați pe Ibiza nu uitați de o mica croazieră în Formentera.

Ibiza este o destinație mediteraneană în care vă puteți relaxa și vă puteți bucura de atmosfera relaxată a piețelor de modă și a piețelor stradale sau puteți urmări apusul de soare înconjurat de peisaje frumoase. Ibiza este atât de autentică încât poate combina cea mai incitantă viață de noapte din lume cu un oraș aflat în patrimoniul mondial UNESCO și cu rezervații de biodiversitate. Nu uitați că este recunoscută ca una dintre destinațiile cele mai importante în ceea ce privește cluburile, discotecile, viața nocturnă de lux, unde vei găsi vedete la tot pasul.

Locul 3 – Corsica

 

Top 5 cele mai frumoase insule din Europa
Corsica – Top 5 cele mai frumoase insule din Europa

Corsica este una dintre cele 18 regiuni ale Franței din Marea Mediterană, de cultură italică prin istoria sa. Din punct de vedere administrativ, Corsica este organizată diferit față de regiunile continentale ale țării, fiind constituită sub forma unei colectivități teritoriale, având autonomie proprie. Capitala regiunii este Ajaccio, iar regiunea este formată din Corse-du-Sud și Haute-Corse.

Powered by GetYourGuide

Locul de naștere al lui Napoleon

Bogăția turistică a insulei Corsica se află, fără îndoială, în rara sa moștenire naturală. Între mare și munte, Corsica are multe surprize de oferit pentru cei care aleg să o viziteze. Sculptate și modelate de vreme și de intenperii, stâncile Calanche de Piana, cu vârfuri falnice de granit roșu care cad abrupt până la mare, sunt bijuteriile unui peisaj sculptat uimitor.

Insula Corsica este un teritoriu spectaculos, cu terenuri muntoase și coastă stâncoasă, la doar patru ore de traversare cu feribotul din sudul Franței. Este înconjurată de mările Ligurică, Tireniană și Mediterană, în apropiere de vecina sa italiană, Sardinia. Cel mai înalt munte al său, Monte Cisco, se ridică la 2.708 metri deasupra orașului Corte, chiar în inima insulei, scrie Information France.

Insula Frumuseții – Top 5 cele mai frumoase insule din Europa

 

Numită şi Insula frumuseţii, Corsica aparține Franței și se află în Marea Mediterană, la vest de Italia, locul de naștere al lui Napoleon Bonaparte. Datorită climei mediteraneene, cu veri calde și uscate și ierni ușoare, insula este un adevărat magnet pentru turiștii din toată lumea, mai ales în perioada iunie-iulie-august, dar și toamna. Oriunde ajungi la malul mării, găsești aici o varietate de plaje, cu golfuri cu apă azurie și nisip alb sau negru, intrări domoale în apă sau mai abrupte, cu umbreluțe, șezlonguri și baruri zgomotoase sau, dimpotrivă, cu un peisaj mai retras și sălbatic.

Geografic mai aproape de Italia, această insulă franceză are puțin din toate. Potrivit CN Traveler, aceasta este insula în care Henry Matisse s-a îndrăgostit de culoare. Corsica este cunoscută pentru uimitoarele trasee de drumeții din rezervația naturală luxuriantă și accidentată. Dar pentru cei care ar prefera să stea la nivelul mării, există multe de făcut, de la snorkeling la înot.

Locul 2 – Malta

Top 5 cele mai frumoase insule din Europa
Locul 2, Malta – Top 5 cele mai frumoase insule din Europa

Situate chiar în mijlocul Mediteranei, insulele malteze sunt unele dintre cele mai bogate din regiune – promițând o cultură diversă, o istorie dinamică, oameni primitori și atracții eclectice. Cu o suprafață de doar 316 kmp, Arhipelagul Maltez este unul dintre cele mai mici din lume. Doar cele mai mari trei insule – Malta, Gozo și Comino – sunt locuite. Insulele sunt situate în pasajul dintre Africa și Europa, la 93 km sud de Sicilia și la 288 km nord de Libia.

 

Cavalerii de la Malta – Top 5 cele mai frumoase insule din Europa

Istorie cum puține locuri se pot mândri, de la fosta capitala Mdina pana la lagendarii Cavaleri de la Malta despre care toată lumea a auzit. Poate singurul stat autonom după Vatican, cu sediul tot în Roma, este Consiliul Statal al Cavalerilor Ioaniți care a fost fondat și a activat pe teritoriul actualulei cetăți Mdina.

Unul dintre cele mai mari centre comerciale malteze se află la Sliema, oraș central care permite accesul către toate obiectivele turistice. De menționat viața de noapte din St. Jullian, unde în fiecare weekend se întâlnesc oameni din Europa și din toată lumea, britanicii fiind obișnuiți ai locului.

Unic în Malta – 7000 de ani de istorie

Malta este cea mai mare dintre cele trei insule și rămâne centrul cultural, comercial și administrativ. Gozo este a doua insulă ca mărime și mai rurală și este cunoscut pentru mediul său rural mai abundent și spațiile deschise. Comino, deși în mare parte nelocuită, este o destinație populară pentru excursioniști. Vizitatorii insulelor sunt deseori atrași de climatul arhetipal mediteranean, care este caracterizat de veri fierbinți și ierni blânde, dar există multe alte lucruri care să le țină ocupat, inclusiv o viață de noapte înfloritoare și 7.000 de ani de istorie fascinantă.

A doua cea mai mare insulă din Malta, Gozo, este destinația perfectă pentru călătorii care caută un loc mic și pitoresc, care oferă plaje frumoase și însorite în Mediterană, precum și excursii culturale și mâncare delicioasă.

Maltezii sunt cei mai ospitalieri oameni din Europa

Capitala Maltei, Valletta, se află chiar la marginea celei mai mari insule. Inundată de frumusețea plajelor și a apelor cristaline, orașul zidit datează din anii 1500. Acum nu va trebui să alegeți între relaxarea pe plajă și vizita locurilor istorice – amatorii de istorie și iubitorii soarelui, pur și simplu adoră acest loc de vacanță.

Powered by GetYourGuide

 

Comino este cea mai mică dintre cele trei insule din Malta, cu o lungime de un kilometru și jumătate și o lățime de doar un kilometru – cu un singur hotel (Hotel Comino). Totuși, este una dintre cele mai populare destinații din Malta, mai ales datorită peisajului său și a uimitoarelor lagune albastre. Malta rămâne insula cu cele mai multe cetăți pe metru pătrat, cele mai multe peisașe uimitoare, cu cel mai ospitalier și drăguț popor. Vom reveni cu articole dedicate fiecărei destinații în parte.

Locul 1 – Madeira

Madeira este un arhipelag portughez situat în Atlanticul de Nord, la vest de Maroc. Insulele Madeira, Porto Santo și trei insule nelocuite (Insulele Desertas), formează împreună cu Ilhas Selvagens, Regiunea Autonomă Madeira cu capitala la Funchal. Arhipelagul este situat la aproximativ 580 km de coasta africană, la 860 km de Lisabona și la 400 de kilometri nord de insulele Canare. Madeira constitutuie o regiune ultraperiferică a Uniunii Europene.

World Travel Awards – Destinația insulară Numărul unu în lume

 

Insulele Madeira au fost numite „cea mai bună destinație insulară din lume” pentru a șasea oară consecutiv în 2020 de World Travel Awards. De asemenea, a fost numită „cea mai bună destinație insulară din Europa” de șapte ori în ultimii opt ani. Cu piscine naturale incredibile sculptate din roci de lavă, stânci superbe cu vedere la ocean și orașe fermecătoare, nu este de mirare că Insulele Madeira sunt considerate cea mai bună destinație insulară din lume.

Madeira a fost nominalizată, de asemenea, la World Cruise Awards la categoria cea mai bună destinație europeană de croazieră, alături de alte destinații, printre care Atena, Barcelona și Croația, scrie Portugal News.

Cu o climă blândă pe tot parcursul anului, plaje vulcanice negre și capitala sa vibrantă Funchal, Madeira este comparată pe bună dreptate cu insulele Hawaii, deoarece atmosfera și peisajele sunt foarte asemănătoare.

Madeira Locul 1 în Top 5 cele mai frumoase insule din Europa

Din punct de vedere culinar, Madeira este renumită pentru bucătăria sa locală, care, alături de standardele portugheze tipice, încorporează, de asemenea, mâncăruri cu fructe de mare și o mulțime de deserturi.

Atracțiile din Madeira sunt numeroase. Turiștii găsesc stânci de coastă dramatice, câmpuri pitorești, grădini botanice și plaje impresionante.

Piscina naturală Porto Moniz

Powered by GetYourGuide

 

Una dintre experiențele de neuitat de aici este degustarea de vinuri, insula portugheză având o adevărată tradiție în vinificație. În timpul anului, temeperaturile se situează între 25 și 30 de grade Celsius, ceea ce face din insula Madeira o destinație perfectă atât pentru anotimpul de vară, cât și iarna. Odată ajunși aici, nu ratați să vizitați capitala Funchal, un oraș spectaculos datorită promenadei de câțiva kilometri pe malul Atlanticului, de unde puteți admira vase de croazieră sau chiar să porniți în propria călătorie, pe o ambarcațiune particulară.

 

Incredibil de luxuriantă, insula portugheză Madeira se simte ca un amestec între o vacanță tropicală și un oraș european. Asigurați-vă că înotați în piscina naturală din Porto Moniz, mergeți pe Vereda dos Balcões până la punctul de belvedere pentru vederi panoramice și admirați cascada Risco din pădureaa insulei.

Citește articolul precedent:

Surse bibliografice, citări și studii: clasamente World Travel Awards, World Cruise Awards din ultimii zece ani, autori site-uri de călătorii, topuri agenții de turism din România și din lume.

  1. www.wall-street.ro 
  2. airlinestravel.ro
  3. https://calatorul.net/cele-mai-frumoase-20-de-insule-din-europa-partea-i/
  4. https://ideipentruvacanta.ro/cele-mai-frumoase-insule-din-europa/
  5. ziare.com
  6. Actualidad Viajes
  7. Drive Magazine

Nu rata aceste povești, secrete și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *