”Ține de noi să schimbăm mentalitățile și percepțiile celor care generalizează și ne judecă greșit”

Europarlamentarul german Guido Reil, care a descris România ca fiind „Vestul Sălbatic al Uniunii Europene”, a  efectuat o vizită în județul Hunedoara, la invitația deputatului PSD Natalia Intotero.
”𝗘𝘂𝗿𝗼𝗽𝗮𝗿𝗹𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿𝘂𝗹 𝗴𝗲𝗿𝗺𝗮𝗻 𝗚𝘂𝗶𝗱𝗼 𝗥𝗲𝗶𝗹 a dat curs invitației mele și a venit să descopere România adevărată: o țară frumoasă și plină de oameni sinceri și primitori. Alături de Nistor Laurențiu – Președintele Consiliului Județean Hunedoara, avem un program de vizită intens în județul nostru.
Ține de noi să schimbăm mentalitățile și percepțiile celor care generalizează și ne judecă greșit” a transmis deputatul Natalia Intotero.
”Am dorit această întrevedere pentru a-i prezenta europarlamentarului german realitățile cu care se confruntă județul Hunedoara, dar și proiectele pe care le derulăm în baza strategiei de dezvoltare. Am vorbit despre atragerea de fonduri europene nerambursabile, despre eforturile și reușitele noastre a atrage finanțări de aproape un  miliard de euro pentru tot ce înseamnă proiecte de dezvoltare, de la sănătate, infrastuctură, rețele de alimentare cu apă, până la patrimoniu cultural. Pentru a cunoaște cu adevărat România, cei care vorbesc despre țara noastră, trebuie să o și viziteze. Să descopere singuri care sunt problemele cu care ne confruntăm, dar și potențialul pe care îl avem.Am discutat cu interlocutorul meu și despre nevoia ca Uniunea Europeană să sprijine și să aloce fonduri pentru dezvoltare locală în continuare. Îi mulțumesc domnului Guido Reil pentru vizită și am convingerea că în zilele pe care le va petrece în județul Hunedoara va descoperi o parte frumoasă a României, una cu care ne mândrim!” a transmis președintele Consiliului Județean Laurențiu Nistor .
După vizita efectuată la Deva, europarlamentarul german a vizitat  Valea Jiului și stațiunea  montană Straja, unde, alături de oficialitățile locale, de senatorul Cristian Resmeriță, de primarul Lucian Resmeriță, de secretarul de stat Lucian Rus, de la ministerul Turismului,  au deschis oficial sezonul  sporturilor de iarnă  2022-2023.
”Europarlamentarul Guido Reil, care a criticat țara noastră în urmă cu două luni, a rămas impresionat de potențialul turistic al județului Hunedoara.
Am discutat cu  europarlamentarul  german  despre mecanismele guvernamentale de susținere pentru mediul de afaceri și despre finanțările pe care le avem la dispoziție pentru dezvoltarea sectorului turistic. Concluzia sa personală, pe care a împărtășit-o cu noi, este că întreaga regiune are un potențial enorm în ceea ce privește dezvoltarea turismului industrial, cultural și cel sportiv”  a transmis oficialul din ministerul Turismului.
Cu cel mai mare domeniu schiabil din țară, având 12 pârtii de schi pe 26 de kilometri, stațiunea Straja a fost prima din țară care a dat startul sezonului sporturilor de iarnă, iar după vizita înalților oaspeți, administrația locală este încrezătoare că, dezvoltarea domeniului schiabil va continua.
”Dacă și autoritățile și guvernul vor sprijini  continuarea domeniului schiabil, așa cum a fost prevăzut în proiectele de dezvoltare, Munții Vâlcan  pot deveni cel mai important domeniul schiabil al României, asemenea celor care există în țările europene cu tradiție și nu numai.
Le mulțumim oaspeților noștri că au fost alături de noi la deschiderea oficială, chiar de ziua noastră națională. Straja este stațiunea care, în fiecare an, reusește să aducă mii de turiști în plus,  față de anul precedent. Reușim în fiecare an să adunăm mai mulți bani la primărie,  pentru a putea să dezvoltăm comunitatea. Avem proiecte noi de dezvoltare, la agrement avem în construcție un bazin de înot, bază de agrement, iar municipiul Lupeni își diversifică paleta de activități cultural – sportive.  Lucrările de amenajare a zonelor pentru schi realizate din fonduri publice, sunt declarate de utilitate publică şi  vor fi realizate conform legislaţiei în vigoare. Mai sunt şi alte prevederi legale.

Investiţiile făcute de administraţia publică locală, de investitorii principali din Straja,  nu au făcut decât să atragă pe pârtii, schiorii care preferau să meargă în Austria, Franţa, Bulgaria, etc.  Şi ne bucurăm că am reuşit să aducem staţiunea pe profit, cu bani mai mulţi la bugetul local, ce pot fi redicrecționați către alte investiții”, a ţinut să ne declare primarul Lucian  Resmeriţă.

„Vrem să continuăm învestițiile și pe viitor, dar avem nevoie de sprijin, pentru finalizarea domeniului schiabil, să montăm prima instalație pe cablu spre Pasul Vâlcan  și să o unim cu Straja, urmând ca în final, domeniul schiabil să cuprindă peste 50 kilometri de pârtie. Ne  bucurăm de sprijinul administrației locale, de sprijinul Consiliului Județean care a reabilitat drumul, avem o  parcare generoasă, investiții făcute cu diferiți parteneri și sponsori, etc ”, a spus și cel care a pus suflet și a mizat pe un loz câștigător, care a  investit în dezvoltarea și modernizarea stațiunii Straja, Emil Părău.

Vizita  europarlamentarului german a continuat la Petrila, unde a fost așteptat de administratorul public Costel Avram, de primarul Vasilică Jurca.

”Ne-am bucurat să constatăm că avem în comun legătura trainică a ortacilor dumnealui, acesta fiind pensionar din minerit. Am vizitat împreună Mina Petrila și am descoperit că avem multe în comun. Vizita europarlamentarului german Guido Reil în județul nostru cuprinde mai multe obiective și o felicit pe Natalia Intotero pentru această inițiativă prin care, sunt convins că-i va schimba definitiv în bine imaginea oficialului european despre România și despre români” a spus și primarul petrilean. Vizita a continuat la Peștera Bolii și apoi, în Parâng.

“Suntem la cota 1800, la Straja. Eu sper să-i fi schimbat concepția și toate gândurile sale despre România, despre poporul român. Până acum au fost foarte încântați de tot ce au văzut, de toți oamenii pe care i-au întâlnit și m-aș bucura din tot sufletul ca la sfârșitul acestei deplasări prin județul Hunedoara să așteptăm o părere bună a dânsului. Eu îmi iubesc foarte mult țara și m-am simțit tristă în momentul în care am auzit acele declarații și m-am gândit ce ar trebui să fac. După aproximativ o săptămână i-am adresat o invitație de a veni în România, de a descoperi județul din care provin, pentru că la rândul său, dânsul provine dintr-o zonă foarte asemănătoare cu județul nostru, dintr-o fostă zonă minieră din Germania. Gândindu-mă că reușesc să-i prezint România așa cum este ea, România reală, vă spun sincer că inițial nu m-am așteptat să-mi accepte invitația, dar am primit răspunsul după aproximativ două zile. Mi-a zis că ‘”da”, îmi mulțumește pentru invitație și că intenționează să vină în România. I-am făcut cadou o ie pentru că este piesa vestimentară a costumului popular pe care eu îl iubesc foarte mult și ori de câte ori am avut ocazia,  am îmbrăcat-o și o voi îmbrăca cu mare drag și am fost foarte bucuroasă că de Ziua Națională ia noastră dragă a devenit patrimoniu UNESCO și m-am gândit că este cel mai potrivit cadou. De îndată ce a văzut ia, a spus că ar vrea să facem o fotografie cu ia, să o și îmbrace.

E fascinat de ceea ce a văzut. De 1 Decembrie ne-am dus la Biserica Monument Istoric de la Țebea, la mormântul lui Avram Iancu, apoi a vizitat Muzeul Aurului, a avut o întâlnire cu președintele Consiliului Județean la care a participat și stafful domniei sale. 

Foarte mulți cetățeni străini au o opinie eronată despre România și asta pentru că nu au fost încurajați să vină în România. Eu cred și i-am spus și domniei sale că fiecare europarlamentar, într-un mandat, ar trebui să viziteze de cel puțin două ori fiecare stat membru pentru a se convinge cu ochii săi despre țară, despre oameni, fără să ia decizii din scaun de la Bruxelles. a  spus deputatul Natalia Intotero la Antena 3, după vizita efectuată în județ.

”Absolut excepțională ideea deputatului Natalia Intotero de a-l invita pe europarlamentarul german Guido Reil să cunoască județul Hunedoara, pentru a putea vorbi în cunoștință de cauză despre România. Lăudabilă e și atitudinea acestuia de a răspunde invitației.
Dacă pe 1 Decembrie, Guido Reil a fost primit în cel mai pur stil românesc la Brad, de primarul Florin Cazacu și, mai apoi, de președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, astăzi eurodeputatul Guido Reil a fost oaspete al Văii Jiului. L-am întâmpinat la Peștera Bolii, acolo unde Imi Szuhanech a fost o gazdă bună si i-a prezentat dovezile istorice ale trecerii prin aceste locuri ale locotenentului german, pe atunci,Erwin Rommel în timpul Primului Război Mondial, așa cum i-a arătat că o echipă a prestigioasei televiziuni germane ZDF a ales Peștera Bolii pentru a realiza un documentar despre istoria umanității. Mai apoi, împreună cu primarul Vasile Jurca și deputatul Natalia Intotero, l-am însoțit pe Guido Rail la fosta Mina Petrila. Și aici, Cătălin Cenuse s-a dovedit a fi o gazdă bună. Ne-a întâmpinat cu pită și slană cum își tratau odinioară minerii ortaci știind că înainte de a fi parlamentar european, și Guido Rail a fost miner. Am vizitat împreună mina-școală și Muzeul Salvatorului Român și i-am explicat cum intenționăm să transformăm acest loc, cu sprijinul Uniunii Europene, într-un hub cultural. L-am simtit că e încântat de ideile noastre și am văzut cât de mult l-a impresionat să fie următorul oficial european, după comisarul Elisa Ferreira, invitat să-și traseze conturul mâinilor în inedita carte de onoare a Minei Petrila deschisă de artistul Ion Barbu. Guido Reil a mai văzut astăzi și Straja, iar mâine îl vom însoți în Parâng. Avem atâtea locuri frumoase pe care i le arătăm în Hunedoara, încât sunt convins că va pleca de la noi, convins deplin că România reală este o țară care-și merită pe deplin locul în Europa. Iar noi credem că vom avea de acum înainte, încă un bun prieten al României în Parlamentul European” a concluzionat și administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram.

Nu rata aceste povești, secrete și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *