Prioritățile anului la ministerul Turismului

Investițiile în domeniile schiabile printre prioritățile noului minister al Turismului

”Îmi propun ca în cursul acestui an să dăm drumul la 12 programe care să vină în sprijinul IMM-urilor, dar și al companiilor din turism”, a transmis Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului, în cadrul întâlnirii de lucru desfășurată în  Brașov, la care au participat membri ai Parlamentului României, reprezentanți ai autorităților locale, dar și ai mediului de afaceri din această zonă.

„Îmi doresc să întăresc dialogul social cu toți participanții din cadrul acestor întâlniri pentru conceperea de programe și proiecte care să ducă la dezvoltarea destinațiilor turistice atractive și a unui mediu antreprenorial competitiv pe termen lung, funcțional, din toate punctele de vedere. Astfel, îmi doresc ca anul acesta, pe lângă plata tuturor măsurilor restante, să punem în dezbatere 12 programe care să aibă grupuri țintă bine definite și a căror rezultate să vizeze în primul rând sustenabilitatea. De la programe precum StartUp Nation pentru tineri, până la investiții pentru domeniul schiabil, suntem în acel punct al dialogului social în care trebuie să definim clar politicile publice care vor sta la baza creării noilor linii de finanțare, naționale sau europene. Domeniul turismului este unul strategic, iar acest lucru trebuie să se reflecte și în alocările bugetare pe care acest minister le va gestiona”, a  declarat  Constantin-Daniel Cadariu.

Până în prezent conform datelor furnizate de ministru de resort, la nivel național există 31 de investiții în domeniul schiabil, totalul investițiilor însumînd 1, 5 miliarde de lei. Din cele 31 de investiții, 21 sunt pârtii și domenii schiabile, prin țară. Cele mai importante se regăsesc pe Valea Prahovei, Straja, cele din Maramureș, Păltiniș, Vatra Dornei, etc.

Se pune acum în discuție,  dacă este necesară inițierea unui nou plan de investiții în turism, bazat pe bugetul național sau gasim și sursă de finanțare prin fondurile europene.

Acum , cei de la ministerul Turismului trecbuie să se axeze doar pe unul sau două direcții strategice dacă se vrea și realizarea implemnetarea lor.

Unul dintre domeniile în care se va investi conform  declarațiilor ministrului ” clar unui este sectorul balneo” . În următorii zece ani trebuie pus în aplicare un program de finanțare prin granturi care să meargă până la 200.000 de euro și să reprezinte maxim 50% din investiție.

Al doilea domeniu în care se vor investi bani, sunt domeniile schiabile. Prin programul Schi în Carpați s-au investit în pîrtiile de schi din România, dar ministrul nu-l consideră un mare succes.

” Asta o spun că în foarte multe dintre cazuri sau făcut pârtii de schi în zone , total neprielnice și nepropice pentru așa ceva. Ne dorim să construim maxim trei domenii schiabile comparabile,  cu țările consacrate și pentru acest lucru, vom face un studiu și  ne vom asuma tot ce ține de partea legislativă, etc.” a mai  spus ministrul la întâlnirea de a Brașov.

Nu rata aceste povești, secrete și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *