Perspectivele dezvoltării turismului în municipiul Lupeni sunt mari

Pentru sprijinirea turismului și pentru punerea în valoare a patrimoniului natural și cultural al zonei VALEA JIULUI, se impune luarea unui set de măsuri care să conducă la dezvoltarea coerentă și durabilă a zonei, realizată cu concursul și implicarea locuitorilor săi.

”Autorităţile locale, indiferent de coloratura politică şi-au cam făcut treaba, au contribuit la dezvoltarea turismului, au făcut proiecte europene, dar acum trebuie să-și  facă datoria şi autorităţile centrale. Trebuie să fim nebuni ca să credem că,  turismul absoarbe tot ceea ce este de absorbit” spunea anul trecut într-o conferință de presă, senatorul Cristian Resmeriță.

Perspectivele dezvoltării turismului în municipiul Lupeni sunt mari. Actualul primar,  Lucian Resmeriță consideră că oferta de servicii pentru turiștii care ajung în municipiul Lupeni și Straja,  trebuie diversificată. Au început în acest sens investiții noi, cum ar fi noul bazin de înot de la Agrement, baza sportivă de la Liceul Tehnologic, a fost repus în valoare monumental Lupeni 29 și Palatul Cultural. Urmează să fie dat în funcțiune  cinematograful local, s-au făcut investiții private în diferite servicii conexe activităților  turistice, etc. Investițiile publice realizate de administrația locală din municipiul Lupeni, în ultimul an cu cei de la Consiliul Județean, dar și cele private,  au avut  un efect pozitiv și în  stațiunea Straja. Colaborarea administrație-investitori privați este și un exemplu de bune-practici și pentru alte zone ale țării. Fiind dotat cu mijloace de transport pe cablu, Lupeniul este interesant pentru turiștii care vor să ajungă  în această zonă. Spre satisfacția turiștilor, Straja este o stațiune cu tarife pentru toate buzunarele, în plin proces de dezvoltare. Straja este promovată de personalități politice și culturale, de  colegii care lucrează în mass media națională și locală  dar, în primul rând, prin  multitudinea de evenimente  care se derulează  în perioada iernii prin competițiile sportive, în cadrul sezonul practicării sporturilor preferate de mulți, Straja devenind printre cele primele trei stațiuni, căutate în acea perioadă.  Și acum, pe perioada verii,  prin tabere organizate și animate de miile de copiii și tineri veniți din toate colțurile țării, pentru a petrece împreună în aer curat, entuziaști și dornici de aventură. Să nu-l uităm nici pe Baloo, ursul mascotă al stațiunii care are o venerabilă vârstă și care, încă ne încântă și-i încântă pe toți turiștii care ajung în stațiune, el devenind protagonistul și unor competiții sportive de anvergură.

Completăm cu evenimentele cultural – religioase care se derulează în stațiune, tradiționalele nedei, taberele  de creație și cultură, competițiile sportive internaționale și naționale: Cupa Straja la fotbal, Transylvania Downhill, Trofeul Straja 2022-a unica etapă din acest sezon a Campionatului Național de Viteză în Coastă, ce va conta atât ca una de coeficient 2,  cât și una de coeficient 1, Maraton Straja, etc.  Stațiunea Straja este cunoscută și ca loc de pelerinaj, mii de pelerini și turiști urcând în fiecare an și în fiecare anotimp la Schitul cu același nume. Schitul are o poveste impresionantă. Se spune că în anul 1996, într-una dintre cabane, într-o seară s-ar fi aprins lumina într-o cameră, becul s-a ars, iar flama ar fi imprimat pe sticla becului o cruce. Atunci, Stareţul Mănăstirii Lainici ar fi spus că în acele locuri sunt oameni care au murit în primul război mondial și care nu au fost îngropaţi creştineşte. Aşa s-a hotărât ridicarea Crucii Eroilor din Straja, în memoria eroilor neamului, iar în anul 1999, filantropul Emil Ilie Părău a ridicat Schitul Straja. Intrarea în schit se face printr-un tunel lung, unic în lume,  de peste 50 de m, cu pereții pictați cu scene din Vechiul și din Noul Testament și Calendarul Bisericesc. A durat aproape doi ani,  până când pictura interioară a fost gata. Calendarul ortodox pictat pe interiorul tunelului începe cu data de 1 septembrie, urmând astfel cutuma anului bisericesc. Lunile anului ocupă partea stângă a tunelului, de la intrare spre curtea interioară a bisericii, iar pe tavan sunt pictate scene din Vechiul și Noul Testament. Pe partea dreaptă sunt reprezentate 12 prăznicare ortodoxe, alături de cele zece  porunci creștine. O candelă este veșnic aprinsă în acest tunel și este mutată în fiecare zi în fața icoanei sfântului care marchează data curentă din calendar. Oamenii apreciază acest inedit tunel al sfinților. Intră în tunel pe o poartă mare din lemn, își caută ziua de naștere și apoi văd chipul sfântului din acea zi, așa după cum este trecut el în calendarul ortodox. După câteva minute își aduc aminte de cei apropiați, din familie sau de prieteni, și le caută zilele de naștere în orânduirea lor creștină.

Este demn de emenționat că,  la cererea Asociației Pro Straja și cu sprijinul Primăriei Lupeni și S.C. Comexim, TELEGONDOLA pentru Stațiunea Straja va funcționa în această vară, în lunile iulie și august, în fiecare sâmbătă și duminică, între orele 9.00- 16.00.

Turismul este și trebuie să devină motorul de dezvoltare socio-economică a ITI  Valea Jiului. Împreună cu toți partenerii noștri, care sunt și mai mulți, de la an, la an. Vom face în continuare investițiile, și tot ceea ce este necesar,  pentru a aduce Stațiunea Straja acolo unde îi este locul: printre cele mai bune stațiuni de munte din România și, de ce nu, din sud-estul Europei, inclusiv prin continuarea proiectului de dezvoltare a domeniului schiabil, spre Vulcan. Iar stațiunea  Straja este una în care,  raportul de calitate a serviciilor și prețul plătit pentru acestea este  unul acceptabil pentru toate buzunarele”, a precizat Emil Părău, iniţiatorul evenimentelor şi principalul investitor din staţiune.

Turismul este unul dintre cele mai importante sectoare economice din România, susținerea dezvoltării acestuia poate să aducă beneficii economice importante în comunitățile locale afectate de tranziție justă, în primul rând, prin crearea de noi locuri de muncă, pentru populația disponibilizată din sectoarele de minerit.

”Conform strategiei pe care noi o avem, vom încuraja investitorii privați să deschidă spații de cazare și de distracție în oraș. Avem o bună colaborare cu cei de la Asociația Pro Straja, vom încuraja fermierii locali să-și valorifice produsele în oferta culinară a pensiunilor din zonă. Vom pune în valoare tradițiile și obiceiurile oamenilor locului și vom face chiar din istoria municipiului nostru un punct de atracție, pentru  turiștii care vin în Straja și în Valea Jiului”, conchide  primarul Lucian Resmeriță.

Cu toate aceste investiții și prin încurajarea localnicilor în implicarea lor activă în turism, Lucian Resmeriță este convins că dezvoltarea turismului poate deveni un motor principal al economiei locale,  în anii care vor urma. Iar un prim semnal încurajator este includerea municipiului Lupeni pe  traseul gastronomiei tradiționale Hunedorene – sat Ostrovu Mic (comuna Râu de Mori), sat Șoimuș (comuna Șoimuș), sat Bârsău (comuna Hărău), sat Peșteana (comuna Densuș), municipiul Lupeni, municipiul Petrosani, sat Salașu de Jos (comuna Salașu de Sus). Este pentru prima dată când Consiliul Județean Hunedoara se implică în promovarea micilor producători locali la nivel european. În acest traseu gastronomic au fost incluși producători acreditați de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, aceasta fiind una dintre condițiile de eligibilitate.

Nu rata aceste povești, secrete și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *