Nedeia SÂNZIENELOR în STRAJA VĂII JIULUI

În staţiunea montană STRAJA (LUPENI, jud. HD) are loc, în fiecare an, la data de 24 iunie, Nedeia Sânzienelor, sărbătoare legată de cultul recoltei, al vegetaţiei şi al fecundităţii. Se organizează o nedeie câmpenească – una dintre cele mai frumoase datini păstrate, în mod autentic, în această zonă a ţării. Pe timpuri, localnicii din cătunele de munte ale Văii Jiului îşi dădeau întâlnire pe coama muntelui cu fraţii lor din Gorj.

Atracţia sărbătorii o reprezintă concursul de cai, în cadrul căruia călăreţii trebuie să poarte, în mod obligatoriu, straie populare româneşti autentice, specifice zonei din care provin. Conform unei tradiţii de sute de ani, flăcăii din cătunele de munte, proprietari de turme de oi, se întrec pe un traseu greoi, în munţi, călare pe cei mai de seamă armăsari, majoritatea făcând faţă cu brio provocărilor impuse de traseu.

 

Turiştii vor putea şi ei să vadă cum se păstrează pe aceste meleaguri tradiţiile şi obiceiurile populare. Credincioşii sunt aşteptaţi să participe şi la slujba religioasă  care va avea loc la Schitul din Straja, părintele Dimitrie Ivaşco va predica credincioşilor despre Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul şi rolul lui în propovăduirea venirii Mântuitorului în rândurile turmei Sale, cât şi despre importanţa tradiţiilor populare şi obiceiurile locului. La Schitul din Straja sunt aşteptate să participe şi înalte feţe bisericeşti, din mai multe zone ale țării.

Organizatorii evenimentului cultural artistic anunță pe cei interesați că și telegondola va funcționa la capacitatea optimă Pentru succesul acestui eveniment, administraţia publică locală şi principalul partener Comexim R, Lupeni se pregătesc din timp.

 

Importanţa păstrării tradiţiilor şi obiceiurilor populare este o necesitate pentru păstarea identităţii naţionale şi culturale, motiv pentru care, consilierii locali au aprobat organizarea şi anul acesta a Nedeii Sânzienelor şi a spectacolului folcloric, care va urma după slujba religioasă şi după tradiţionalul concurs de cai.

”Muntele Straja nu reuşeşte să ne despartă, pe românii din Ardeal cu cei din Oltenia. Această nedeie se ţine aici, în Straja, de prin anii 1700, la graniţa cu Austro-Ungaria se întâlneau localnicii cu oltenii de peste munte, unde se încheiau viitoarele cumetrii, cu distracţie, muzică şi dansuri specifice locului.  De Sânziene se întâlneau şi bătrânii satelor. Este o datorie a noastră să păstrăm tradiţiile şi portul popular, deoarece SUNT  identitatea poporului român”, a  transmis cel care este promotor al acestor tradiții, al istoriei și principalul investitor în stațiunea Straja,  Emil Părău.

Iar folclorul românesc poate fi conservat, în primul rând, prin cultivarea unui sentiment de respect şi apartenenţă, conştientizarea valorii pe care o are cultura tradiţională în identitatea neamului românesc şi educarea în acest spirit a copiilor din familia românească, dar şi prin intermediul liderilor, a persoanelor publice, a diferitelor organizaţii neguvernamentale sau  administraţiilor publice locale.

 

 

 

Nu rata aceste povești, secrete și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *