Nedeia din Poiana Muierii adună din nou păstorii și iubitorii de tradiții românești

Nedeia din Poiana Muierii, din munțiii Parâng îi va aduna și în acest an, pe păstorii  din cele patru județe, unde încă se mai păstrează, nealterată, tradiția creșterii oilor și transhumanța . Neamul  românesc este o comunitate de sânge, tradiţii, spaţiu şi destin…  Niciunde nu regăsim de exemplu, urma dacilor precum în aceste tradiții  românești, de a prepara laptele și produsele tradiționale, decât acolo  sus, în vîrf de munte, în care putem citi  încă,  demnitatea şi vigoarea neamului nostru.  Iar  tradiţiile populare sunt ADN-ul unui popor sănătos spiritual, ea este aşadar,  chiar mai mult decât o seamă de virtuţi, este calea prin care să ne redescoperim demnitatea, prin care să ne afirmăm valoarea şi prin care să stăm cu capul sus.  Un neam ca al nostru, care deţine o asemenea comoară, nu are voie să fie umil şi aplecat, indiferent cum ne-ar dori unii şi alţii.
Nedeia din Poiana Muierii va începe și anul acesta cu sjujba religioasă susținută sus, la troiță, pe locul în care,  în anul 1947, ciobanii, s-au bătut între ei , pentru o femeie. Au rezultat doi morți, bătăușii au înfundat pușcăria pentru ea…  femeia, tot ea…Acolo sus, în imediata apropiere a Drumului Regelui, la nici trei kilometri, pe unde, acum peste 2000 de ani, au mărșăluit și armatele romane, în drumul lor către Sarmisegetusa și Munții Orăștiei- Șureanu.
Numele de „Poiana Muierii” are și el trimiteri legendare, amintind când de o Frumoasă „strigoaică” a locului, găsită moartă, când de locul în care femeile s-au strâns ca niște amazoane pentru a-și elibera bărbații luați la oaste de către turcii invadatori pe la Câmpul lui Neag, dar mai precis ar fi să dăm crezare acelui obicei legat de nedeia respectivă prin care,  locuitorii din varii ținuturi mărginașe își găseau aici jumătatea, precum nedeia care are loc pe Muntele Găina,  „Poiana Muierii” fiind așadar un loc de întemeiere a căsătoriilor, locuitorii stabilind astfel legături între ținuturi montane mai apropiate sau mai îndepărtate .
Iată și cam ce rol de liant etnic aveau nedeile organizate pe platouri muntoase,  adunând locuitori dintr-o parte și alta a lanțului carpatic, sărbători pastorale de socializare și schimburi ale  căror obârșie,  se pierde mult,  în negura mileniilor..
Pe lângă nedeile „din vatra satului” deloc puține, începând de la Jieț, Maleia, Paroșeni, Merișor, Petroșani, Răscoala, Sălătruc, Lupeni, Dealul Babii, Uricani, Crivadia, Plopi, Bănița,   trebuie să le nominaliză, și pe cele care aveau loc  în munți: Șureanu, Tulișa, Retezat, Lotru, Parâng, între care se află și cea de la Poiana Muierii, etc. Tradiție seculară a ciobanilor din Ținutul Momârlanilor și din cel al Poienarilor, nedeia de la stâna din Poiana Muierii, în Munții Șureanu, adună și în acest an, laolaltă iubitorii de tradiție și folclor. Evenimentul, organizat de Composesoratul Obștea Jiană, Parohia Ortodoxă de la Cimpa (Petrila), Primăria și Consiliul local Petrila și de ciobanii de la stâna din Poiana Muierii va cuprinde pe lângă evenimentul religios și o frumoasă nedeie câmpenească. Doritorii de tradiții pot să vină în data de 17 iulie a.c. la acest eveniment, mai ales că acum,  accesul se poateface cu o mașină, dar cu gardă mai înaltă, de pe șoseaua Transalpina, de la Obârșia Lotrului spre Oașa-Șugag.
Pe platoul din fața stânei din Poiana Muierii, va avea loc și un spectacol folcloric la care și-au anunțat deja participarea ansambluri folclorice din Petrila, Petroșani, Șugag, Voineasa,  Poiana Sibiului, Vaideeni  și Novaci, iar invitații vor degusta tradiționalele bucate care sunt pregătite de ciobani, la astfel de evenimente.

Nu rata aceste povești, secrete și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *