Femeile mută munții

Tema Zilei Internaționale a Muntelui (IMD) din acest an, pe 11 decembrie, a fost ”Femeile mută munții”
Femeile joacă un rol cheie în protecția mediului și dezvoltarea socială și economică a munților. Ei sunt adesea principalii administratori ai resurselor montane, gardieni ai biodiversității, păstrători ai cunoștințelor tradiționale, custodii culturii locale și experți în medicina tradițională.
Creșterea variabilității climatice, împreună cu lipsa investițiilor în agricultura montană și dezvoltarea rurală, a împins adesea bărbații să migreze în altă parte în căutarea unor mijloace de trai alternative. Prin urmare, femeile și-au asumat multe sarcini îndeplinite anterior de bărbați, dar femeile de la munte sunt adesea invizibile din cauza lipsei de putere de decizie și a accesului inegal la resurse. În calitate de fermieri, vânzători de piață, femei de afaceri, artizani, antreprenori și lideri comunitari, femeile și fetele de munte, în special în zonele rurale, au potențialul de a fi agenți majori ai schimbării. Când femeile din mediul rural au acces la resurse, servicii și oportunități, ele devin o forță motrice împotriva foametei, malnutriției și sărăciei rurale și sunt active în dezvoltarea economiilor montane.
Ziua Internațională a Muntelui 2022 este o oportunitate de a promova egalitatea de gen și, prin urmare, de a contribui la îmbunătățirea justiției sociale, a mijloacelor de trai și a rezilienței. ”Un cunoscut proverb spune că, dacă vrei, poţi muta munţii din loc. Eu aș spune că munţii pot fi lăsaţi unde sunt, căci nu deranjează cu nimic. Ceea ce poate face un om este să aprecieze frumuseţea munţilor și să-și facă timp să înveţe de la ei lecţia supravieţuirii, a rezistenţei, a simplităţii și a demnităţii. Crescând la munte, eu am ajuns să iubesc fiecare brăduţ, fiecare lac glaciar, fiecare petec de zăpadă, fiecare turmă de oi păscând prin căldările Parângului. Prin toată activitatea mea la stână, la izvorul Lotrului, am încercat să le arăt și celorlalţi oameni cum e să fii om de munte. Cred că am și reușit, din moment ce primesc și eu merite.
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Muntelui, în cadrul Seminarului știinţific și de Informare – Femeia, motorul perenitaţii, stabilitatii și dezoltării comunităţilor montane -, organizat în cadrul Școlii Academice de Montanologie, am primit Diploma de Excelenţă (Femeile mută munţii) pentru contribuţia mea la promovarea dezvoltarii montane tradiţionale. Mulţumesc Prof Radu Rey, Dir.CE-MONT, m.o.A.R,  Ec.Jr. drd.  Veronica Baciu Georgescu, Director General al Agenţiei Naţionale a Zonei Montane din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România, precum și tuturor celor care s-au gândit să mă onoreze cu acest de suflet titlu. Nu am fost prezentă la înmânarea diplomei, însă promit să iubesc muntele la fel de mult și să îi promovez, atât cât pot eu, frumuseţile. Aș vrea să îi dedic această diplomă soacrei mele, Raveca Băbu” a ținut să transmită una dintre premiante, Mărioara Băbu, tezaurul național viu, cea care coordonează Stâna Ștefanu de pe Transalpina.

Nu rata aceste povești, secrete și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *