DOLOMITES RESCUE RACE 2022 – Unul dintre cele mai prestigioase concursuri cu profil de salvare montană din Europa

Pe data de 1 octombrie, localitatatea Pieve di Cadore din Dolomiți, Italia, a fost în plină sărbătoare. Aproape 60 de echipe formate din salvatori montani proveniți din statele europene, în care există servicii de salvare montană, s-au întrecut într-una dintre cele mai dificile competiții de profil organizate în Europa: Dolomiți Rescue Race.

DOLOMITES RESCUE RACE 2022

Concursul, care a inclus echipe de câte 4 salvatori montani, a avut o lungime de 17 km cu diferență de nivel în urcare de aproape 1300 m.

Toate echipele înscrise în cursă s-au aliniat la start pentru a-și demonstra abilitățile tehnice și capacitățile fizice, puse mereu la încercare în timpul acțiunilor de salvare montană.

Geo Badea a reprezentat Salvamont Dambovita

Salvamont România a fost prezent și în acest an cu două echipe românești, respectiv Dacia și Carpathia, și una mixtă, româno-italiană, Amicitzia. Membrii acestora au fost selectați la nivel național din rândul serviciilor de salvare montană Zărnești, Brașov, Hunedoara, Sibiu, Prahova, Dâmbovița și Cluj.

Startul s-a dat în bloc de pe valea Otten de unde s-a urcat prin pădure până la baza unei creste tehnice care a fost parcursă cu echipament de alpinism. De aici s-a continuat până la poalele muntelui Atelao, unde pe o porțiune de abrupt salvatorii montani au trebuit să coboare în rapel. Traseul de concurs și-a continuat cursul descendent până la intrarea în localitatea Pieve di Cadore, unde a trebuit să echipăm targa de salvare și să alergăm cu ea 2 km până la finish.

Sute de oameni au aclamat, atât pe traseu cât și la sosire, efortul salvatorilor montani veniți din mai multe țări europene. Echipele românești au terminat cursa pe locuri onorabile, în prima parte a clasamentului, respectiv locul 7 echipa Dacia, locul 10 echipa Amicitzia și locul 23 Carpathia.

Podiumul a fost ocupat de Cehia, Italia și Slovenia.

Dumincă și luni, după concurs, salvatorii români și-au continuat activitatea montană alături de colegii italieni, participând la o simulare de salvare din abrupt în zona Monte Pavione și la o tură alpină pe pe muntele Sass de Mura (2540m)

Delegația României la acest concurs a reprezentat imaginea fiecărui salvator montan din țară, care veghează în permanență la siguranța turistului pe munte.

Chiar dacă astăzi salvarea montană se află la un standard foarte ridicat de răspuns în caz de nevoie a turiștilor pe munte, și asta datorită echipamentelor moderne de intervenție, o competiție de acest gen este binevenită, întrucât testează abilitățile salvatorilor montani implicați în procesul de salvare.

Geo Badea,

Salvamont Salvaspeo Dâmbovița

Nu rata aceste povești, secrete și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *