Diploma Europeană pentru Arii Protejate, reînnoită pentru  PARCUL NAȚIONAL RETEZAT

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a adoptat, în luna iunie 2023, Rezoluția privind reînnoirea Diplomei Europene pentru Arii Protejate acordată Parcului Național Retezat (România), pentru încă 10 ani, după acordarea ei în anul 2008 și reînnoirea din anul 2013.
Diploma Europeană pentru Arii Protejate este o prestigioasă distincție internațională acordată încă din anul 1965 de către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei zonelor naturale și/sau seminaturale și peisajelor de importanță europeană excepțională pentru conservarea diversității biologice, geologice și peisagistice, care sunt administrate într-un mod favorabil.
Acordarea Diplomei Europene oferă un stimul neprețuit pentru protecția și administrarea eficientă a peisajelor, rezervațiilor sau monumentelor naturale și siturilor cu semnificație europeană deosebită.
Pentru autoritățile responsabile cu ariile protejate, acordarea Diplomei Europene reprezintă un instrument internațional suplimentar care, sub auspiciile Consiliului Europei, le sporește și le răsplătește eforturile de administrare și conservare.
Caracterul unic al Diplomei Europene constă și în faptul că se acordă pe o durată limitată, deci trebuie depuse eforturi susținute pentru păstrarea ei
La data de 14 iunie 2023, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a adoptat Rezoluția CM/ResDip(2023)7 privind reînnoirea Diplomei Europene pentru Arii Protejate acordată Parcului Național Retezat (România), unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de ROMSILVA.

Retezatul este primul parc național din România și a fost înființat în anul 1935 de către profesorul Alexandru Borza (1887-1971), directorul Grădinii Botanice din Cluj și de savantul biolog Emil Racoviță (1868-1947)

 

La înființare, Parcul Național Retezat cuprindea o suprafață de 13 000 ha (aprox. 100 km2), care în timp s-a tot mărit,  ajungând în prezent la peste 38 000 ha.

 

Cea mai mare parte a parcului se află în judeţul Hunedoara (87%), restul aflându-se pe teritoriile administrative ale judeţelor Caraş-Severin (11%) şi Gorj (2%).

În Parcul Național Retezat găsim 50 de vârfuri peste 2000m, cel mai înalt fiind Peleaga, 2 509m, fiind îndeaproape urmat de vârful Păpușa, al doilea vârf ca înălțime din Retezat, 2 508m.

Vârful Retezat este cel mai cunoscut datorită formei sale „tăiate“, fiind vizibil din toată Țara Hațegului, dar ca altitudine este doar al treilea vârf din masiv, 2 482m.

Parcul Național Retezat este supranumit “Tărâmul cu Ochi Albaştri”, datorită multitudinii de lacuri glaciare ce se găsesc în masiv şi care reprezintă aproximativ 38% din totalul de lacuri glaciare din România.

Cele peste 80 de lacuri din Retezat, dintre care numai 54 sunt permanente, sunt alimentate de zăpada topită de pe crestele munţilor.

Cele mai spectaculoase dintre lacuri sunt: Bucura, Zănoaga, Ștevia, Ana, Lia, Tăul Negru, Tăul Porții, Gemenele și Știrbu. Cel mai mare lac glaciar din țara noastră este Bucura, cel mai adânc este Zănoaga, iar Tăul Porții este lacul glaciar aflat la cea mai mare altitudine.

 

Nu rata aceste povești, secrete și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *