Cele 7 minuni de neratat – Ce vizitam in Salonic

Salonic (cunoscut și sub numele de Thesaloniki sau Saloniki) oferă cultura cosmopolită și energia unui oraș mare, cu atmosfera prietenoasă și farmecul unui oraș mai mic. Este o destinație minunată de a experimenta adevărata Grecie, fără mulțimile și congestionarea Atenei. Cele 7 minuni de neratat – Ce vizitam in Salonic.

Acest oraș încântător are o moștenire multietnică impresionantă, influențată de diferitele civilizații care și-au lăsat amprenta, inclusiv de romani, venețieni și turci otomani. Vizitatorii sunt apreciați de ruinele antice, de bisericile bizantine și de muzeul de arheologie de primă clasă, unul dintre cele mai bune din Grecia. Un alt punct culminant este bucătăria delicioasă locală; restaurantele de ultimă generație tantalizează oaspeții cu cel mai bun tarif culinar din regiune. Salonic este, de asemenea, faimos pentru scena muzicală, iar spectacolele live se desfășoară la locații din toată orașul, aproape în orice moment al anului.

Ce vizitam in Salonic

Salonic este al doilea oraș ca mărime din Grecia, după capitala Atena, iar istoria lui începe în anul 315 î.C. De-a lungul sutelor de ani de existență, Salonicul s-a ales cu o vastă colecție de clădiri reprezentative pentru diverse perioade și stiluri: bizantine, romane, grecești, otomane, evreiești. Și-a căpătat reputația unui vibrant centru cultural, în care se desfășoară o mulțime de festivaluri și care propune una dintre cele mai inventive scene ale vieții de noapte din Grecia. Cei care vizitează Salonicul – printre aceștia și foarte mulți români, aflați în drum către zonele de vacanță grecești – se vor îndrăgosti de istoria, arheologia și monumentele pe care le vor întâlni aici dar și de atmosfera generală a orașului. Iată mai jos cele 7 minuni din Salonic pe care să le vezi la trecerea prin oraș.

Rotunda Romană (Biserica Sf Gheorghe)

Rotunda romană este cel mai magnific monument vechi din Salonic. Construit la începutul secolului al IV-lea, cel mai probabil era destinat să fie mausoleul împăratului Galerius (deși nu a fost îngropat aici) și face parte din complexul care cuprindea Palatul Galerius și Arcul lui Galerius. Împăratul Teodosie cel Mare, care a fost botezat ca creștin în Salonic, a transformat mausoleul într-o biserică creștină la sfârșitul secolului al IV-lea. În secolele X-XII, Rotunda a fost folosită ca Catedrala din Salonic. Sub dominația otomană, clădirea a fost transformată într-o moschee; minaretul este o relicvă a erei islamice. După eliberarea din partea turcilor în 1912, Rotunda a fost transformată în Biserica Sfântul Gheorghe (Áyios Yeóryios).

Acest sanctuar grandios face o impresie uluitoare. Cu mai mult de 24 de metri înălțime și 30 de metri înălțime, Rotunda prezintă o arhitectură cilindrică, asemănătoare cu cea a Pantheonului din Roma. În interior, mozaicuri superbe decorează cupola și adânciturile boltite. Mozaicul din centrul cupolei lipsește, dar sub el sunt figuri fermecătoare de înger și fațade arhitecturale pe fundal de aur. Rotunda găzduiește un muzeu de sculptură și este deschis zilnic publicului pentru vizite.

Biserica Sf. Dimitrios

Ce vizitam in Salonic

Această biserică impresionantă a fost ridicată pe situl unei vechi băi romane, acolo unde legenda spune că Sf. Dumitru fusese ținut prizonier, apoi executat și aruncat într-o fântână de către soldații romani. E o bazilică cu cinci intervaluri, cu o navă hexagonală unică, cunoscută sub numele de ciborium. Ca atracție principală, aici se află un mozaic mural format din șase paneluri, reprezentându-l pe Sf. Dumitru cu copiii și cu constructorii bisericii. Biserica este una dintre cele mai mari și mai importante din punct de vedere istoric, din întreg orașul Salonic.

Arcul lui Galerius

Pe jos de la strada Egnatia spre centrul orașului Salonic, turistii vor vizita Arcul Galerius (Apsida Galeríou), un vechi monument roman datând din jurul anului 297 d.Hr. Acest arc a fost poarta principală de intrare a orașului vechi. Din structura inițială, rămân trei piloni din partea de vest. Două dintre digurile supraviețuitoare, legate printr-o arcadă, au o fațadă din marmură decorată cu reliefuri elaborate. Reluările, separate de ghirlande, ilustrează scene de luptă din campaniile perselor, mesopotamian și armean ale împăratului Galerius din secolele III și IV. Aceste reliefuri ornamentate sculptate sunt printre cele mai reusite de acest gen. Asigurați-vă că observați scenele animate de pe digul de sud. Deși răsturnate, reliefurile sunt mult mai bine conservate decât reliefurile contemporane pe Arcul lui Constantin din Roma, datând de la 315 d.Hr.

Hagia Sophia

Ce vizitam in Salonic

Această biserică a sfintei înțelepciuni este una dintre cele mai vechi clădiri din Salonic, păstrată integral de la origini. A fost construită în secolul 8, în timpul epocii bizantine, pe locul unei biserici ce fusese ridicată în secolul 3, apoi distrusă. Hagia Sophia este astăzi una dintre puținele biserici grecești cu dom rămase din acele vremuri. În interior vei descoperi un mozaic splendid, reprezentându-l pe Hristos așezat pe un tron-curcubeu, flancat de Fecioara Maria, îngeri și apostoli.

Ano Poli (Orașul superior)

Ano Poli este orașul istoric vechi, cunoscut sub numele de Orașul de Sus, datorită locației sale de vârf. Orașul superior poate fi găsit de la Odós Olympíados, strada curbată care leagă orașul inferior de la nord până la zidurile vechi ale orașului și cetatea. Acest cartier atmosferic este caracterizat de străzile sale abrupte, înguste și de aleile pietonale. Numeroase fântâni ale erei otomane dezvăluie influența turcă a cartierului.

Fa o rezervare acum la zboruri ieftine

Ano Poli are multe biserici istorice remarcabile, printre care Biserica Sf. Ecaterina, Biserica Profetului Ilie, Biserica Taxiarchilor (Arhanghelii), Biserica Sf. Apostoli si Biserica Ósios Davíd care a fost construita in secolele al cincilea și al șaselea și este renumita pentru mozaicul său splendid reprezentând viziunea profetului Ezechiel. Un alt loc renumit în aceasta zona este consulatul turc pe Odós Apóstolou Pávlou, care este casa în care Mustafa Kemal Pasha (Atatürk), primul președinte al Republicii Turce, s-a născut în 1881.

Turnul Alb

Turnul Alb, de formă circulară, aflat pe malul mării, reprezintă simbolul orașului Salonic, având o istorie încărcată. Inițial a fost parte a sistemului de apărare a urbei dar după demolarea majorității zidurilor orașului, la sfârșitul secolului 19, a rămas stingher. În perioada otomană a servit drept închisoare, fiind scena multor execuții și torturi, fiind supranumit ”turnul sângeros”. Pentru a i se șterge această imagine, turnul a fost apoi vopsit în alb și rebotezat ca atare. Numele Turnul Alb s-a păstrat până în zilele noastre, când a fost transformat într-un muzeu care povestește despre viața cotidiană a Salonicului, de-a lungul epocilor.

Nea Paralia – Faleza din Salonic

Nea Paralia (Νέα Παραλία) este o cunoscută zonă pietonală ce se întinde de-a lungul malului mării din Salonic. A fost finalizată în anul 2013, și este un loc preferat atât pentru localnici, cât și pentru turiști.

Faleza are o lungime de aproximativ 3,5 km și oferă o panoramă frumoasă asupra Golfului Thermaic. De-a lungul ei, există mai multe bănci și spații verzi unde vizitatorii se pot relaxa și bucura de peisaj. De asemenea, există multe cafenele și restaurante, precum și locuri de joacă pentru copii. Aici intra si Piata Aristotel:

Piața Aristotelous este situată în centrul orașului si este cea mai importanta și populara pieața din Salonic. Această piață pietonală este un loc de întâlnire popular pentru localnici și turiști și este înconjurată de clădiri istorice, magazine , cafenele și restaurante.

Piața Aristotelous a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, în stil neoclasic, și a fost numită după faimosul filosof grec Aristotel. Este una dintre cele mai mari piețe din Grecia, cu o suprafață de aproximativ 12.000 de metri pătrați.

Aici puteti rezerva zboruri la preturi de neratat!

10 restaurante cele mai frumoase din lume

Hotel Vanini, Nessebar – Cea mai bună ofertă a sezonului pe litoralul Bulgariei

Florența cel mai frumos oraș din lume

Grecia: paradisul amatorilor de înot și snorkeling

Nu rata aceste povești, secrete și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *