Județul Hunedoara – milioane de povești și legende

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a dat startul selecției naționale a satelor turistice care aspiră la titlul „Best Tourism Villages”.
Anual, sunt identificate exemple remarcabile de destinații rurale, iar anul acesta competiția internațională a ajuns la a treia ediție.
După depunerea candidaturilor, acestea vor fi evaluate, iar România va transmite către OMT cel mult 8 propuneri de sate turistice, care vor concura cu alte destinații rurale din întreaga lume. Pentru a fi eligibil, satul trebuie să aibă o densitate scăzută a populației și cel mult 15.000 de locuitori, conform ultimului recensământ, să fie localizat într-un peisaj cu o prezență importantă a activităților tradiționale și să împărtășească valorile, precum și stilul de viață al comunității. În procesul de evaluare, se vor puncta următoarele criterii de selecție: resursele culturale și naturale, promovarea și conservarea resurselor culturale, durabilitate economică, socială și de mediu, dezvoltarea turismului și integrarea lanțului valoric, guvernanța și prioritizarea turismului, infrastructură și conectivitate, sănătate, siguranță și securitate, materiale de prezentare (video, imagini). Destinațiile rurale din partea României, care vor participa în cadrul competiției mondiale, vor avea șansa de a fi desemnate „Best Tourism Villages”, asemenea satului Rășinari, care a obținut această distincție anul trecut, sau de a fi incluse în Programul Upgrade, prin care vor beneficia de suport din partea OMT și a partenerilor pentru îmbunătățirea domeniilor de activitate identificate ca mai puțin dezvoltate în urma evaluării.
Satele recunoscute ca „Best Tourism Villages”, precum și cele selectate pentru a participa în Programul Upgrade, vor deveni membre ale unei rețele care facilitează schimbul de informații, experiențe și de bune practici. Rețeaua include, de asemenea, experți, parteneri publici și privați din domeniul promovării turismului pentru dezvoltare rurală. Destinațiile rurale incluse în rețea pot fi considerate studii de caz în documentele de politici ale OMT, în recomandări, la evenimente pentru dezvoltarea rurală și turism. Pentru participarea la concurs trebuie completat, în limba engleză, formularul Application Form care include Candidacy Document și General Presentation Template. Acestea pot fi descărcate de aici.

Candidaturile se vor trimite către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, via e-mail, la adresa iulia.dangulea@mturism.ro, până la data de 01 iunie 2023. Regulamentul integral de desfășurare a concursului poate fi consultat aici.

Județul Hunedoara se poate lăuda că deține locuri mirifice, unde încă se păstrează tradiții milenare, în toate zonele: Valea Jiului, Țara Hațegului, Zarandului, Ținutul Pădurenilor, Valea Mureșului și  Ținutul Orăștiei.

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=618744642529691

 

Nu rata aceste povești, secrete și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *